Monday, March 6, 2017

Ustavni sud nije naložio povraćaj novca građanima od takse za radio prijemnike

Institut za vladavinu prava (IVP) izražava zabrinutost što Ustavni sud Crne Gore nije naložio povraćaj novca građanima, kada je odlučio da je taksa od dva eura za radio prijemnike u vozilima neustavna, iako je bio ovlašćen zakonom da to učini.

IVP napominje da je Ustavni sud 29. decembra 2016. odlučio da je taksa za radio prijemnike, u iznosu od dva eura neustavna, a koju su građani plaćali prilikom registracije vozila, koja je bila propisana Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

IVP upoznaje javnost da Zakon o Ustavnom sudu daje pravo sudu da, kada ocijeni da je zakon neustavan, odredi način naknade štete za sva lica kojima je povrijeđeno pravo konačnim pojedinačnim aktom (prilikom registracije vozila), donijetim na osnovu takvog zakona, nezavisno od toga da li su podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.





Ustavnom sudu je trebalo 11 mjeseci da donese odluku da je naplata takse za radio prijemnike neustavna, a potom još dva mjeseca da je pošalje  Službenom listu na objavljivanje, što je uslov za prestanak važenja i naplate.

Ustavni sud se u odluci o neustavnosti takse za radio prijemnike, u koju je IVP imao uvid, uopšte nije bavio pitanjem naknade štete vlasnicima vozila, čime je još jednom propustio da zaštiti građane i građanke Crne Gore.





Institut za vladavinu prava podsjeća da u Crnoj Gori postoji preko 200.000 registrovanih vozila, dakle svake godine preko 200.000 građana platilo je po dva eura, a da Ustavni sud nije našao za shodno da stane na put sada već praksi ubiranja novca od građana i građanki na neustavan način.


Stručni tim Instituta za vladavinu prava

No comments:

Post a Comment