Thursday, March 16, 2017

Ovlašćenje da ministarstvo zabrani osnivanje NVO suprotno Ustavu Crne Gore

Institut za vladavinu prava uputio sugestije na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama:


Institut za vladavinu prava (IVP) upozorava da predloženo zakonsko ovlašćenje prema kome ministarstvo može da ne odobri upis nevladine organizacije, ako su joj ciljevi utvrđeni statutom u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, suprotno je Ustavu Crne Gore, koji predviđa da jedino Ustavni sud može da zabrani rad nevladine organizacije.

Institut za vladavinu prava uputio je Ministarstvu javne uprave šest sugestija u odnosu na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama, među kojima i mišljenje o odbijanju upisa NVO u registar.

IVP napominje da jedino Ustavni sud može da zabrani rad nevladine organizacije, i to iz sljedećih razloga: ako je njihovo djelovanje usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajemčenih ljudskih prava i sloboda ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti.

Prema Ustavu Crne Gore, “jemči se sloboda udruživanja i djelovanja, bez odobrenja, uz upis kod nadležnog organa”, što znači da ministarstvo ne daje odobrenje, već samo vrši upis NVO, stoga prema Ustavu nema ovlašćenje da procjenjuje ciljeve određene statutom nevladine organizacije, niti da zbog njih vrši odbijanje upisa u registar.

IVP podsjeća da prema Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu, ako nevladina organizacija djeluje suprotno Ustavu, ministarstvo može da podnese Ustavnom sudu predlog za zabranu rada nevladine organizacije, a nikako da se upušta u njeno djelovanje i zbog toga odbije upis u registar.

Ustavopisac se u odnosu na nevladine organizacije opredijelio za načelo registracije, a ne načelo kontrole, te ministarstvo nema pravo da se upušta u sadržinu statuta NVO, već samo da konstatuje da li je dostavljena odgovarajuća dokumentacija, i ako nije, da traži njenu dopunu.

U pismu ministrici rada Suzani Pribilović, koje je uputio izvršni direktor Danilo Ajković, stoji da je ministarstvo, prema Zakonu o nevladinim organizacijama, isključivo ovlašćeno da procijeni da li je podnesena odgovarajuća dokumentacija, i to: prijava za upis, osnivački akt, zapisnik sa osnivačke skupštine i statut, i ako jeste da izvrši upis u registar.

Institut za vladavinu prava poziva Vladu Crne Gore i Ministarstvo javne uprave da povuku predloženo zakonsko rješenje, jer je suprotno Ustavu Crne Gore.


Stručni tim Instituta za vladavinu prava

No comments:

Post a Comment