Thursday, January 5, 2017

Ustavni sud bez predsjednika, ako do 15. januara ne bude izabran novi

Institut za vladavinu prava (IVP) poziva Ustavni sud da pristupi izboru predsjednika/ce Ustavnog suda, jer aktuelnoj predsjednici Desanki Lopičić mandat ističe 15. januara 2017. odnosno za 10 dana, te može doći do toga da Ustavni sud funkcioniše bez predsjednika/ce suda.

IVP podsjeća da je amandmanom XVI na Ustav Crne Gore propisano da sudije Ustavnog suda iz svog sastava biraju predsjednika Ustavnog suda na vrijeme od tri godine, te da isto lice može biti birano samo jednom za predsjednika Ustavnog suda.



Ovo znači da aktuelna predsjednica Desanka Lopičić ne može po drugi put da bude izabrana za predsjednicu, već kandidati mogu biti ostale sudije tog suda: Mevlida Muratović, Miodrag Iličković, Hamdija Šarkinović, Dragoljub Drašković, Milorad Gogić i Budimir Šćepanović.

IVP napominje da ni Zakon o Ustavnom sudu ni Poslovnik Ustavnog suda ne propisuju rokove za izbor predsjednika/ce Ustavnog suda, ali da su uprkos tome sudije Ustavnog suda morale blagovremeno da otpočnu proces izbora.



IVP smatra da, s obzirom da se Ustavni sud suočava s velikim brojem neriješenih predmeta- ustavnim žalbama i predmetima iz normativne kontrole (ocjena ustavnosti i zakonitosti) , nemarno je pristupiti izboru predsjednika/ce u poslednji čas.

Ukoliko funkcija predsjednika/ce Ustavnog suda ostane upražnjena, funkciju će vršiti zamjenik predsjednika/ce ili najstariji sudija.

Sjednicom Ustavnog suda na kojoj se bira predsjednik Ustavnog suda predsjedava najstariji sudija - Hamdija Šarkinović.


Stručni tim Instituta za vladavinu prava

No comments:

Post a Comment