Tuesday, January 31, 2017

Bez Ljekarske komore nema kvalitetnog zdravstvenog sistema

Institut za vladavinu prava (IVP) pozdravlja izbor dr Aleksandra Mugoše za predsjednika Ljekarske komore Crne Gore i napore koje je Sindikat doktora medicine Crne Gore uložio da izbori budu održani u skladu sa zakonom.

Podsjećamo, Institut za vladavinu prava je u oktobru 2016. pružio podršku predsjednici Sindikata doktora medicine, dr Mileni Popović-Samardžić, kao i članovima Sindikata, u naporima koje preduzimaju kako bi izbori delegata za Skupštinu Ljekarske komore bili organizovani na zakonit način. 

Dosadašnji izbori u Ljekarskoj komori po pravilu su bili izvor zloupotreba. IVP podsjeća da su prethodnih godina delegate birali direktori zdravstvenih ustanova, te se takvi izbori ne mogu okarakterisati kao legitimni, a da su sada ljekari uspjeli da sami izaberu svoje predstavnike za izbornu Skupštinu.

IVP ukazuje da nadležni organi nisu pravovremeno reagovali kada je bilo konkretnih indicija da postoje zloupotrebe u radu Ljekarske komore, pa čak ni kada je Sindikat doktora medicine podnio krivične prijave Državnom tužilaštvu i ukazao na izvršena krivična djela.

Zadatak Ljekarske komore je da u narednom periodu radi na poboljšanju statusa ljekara, jer samo zadovoljan ljekar može da pruži dobru zdravstvenu uslugu.

IVP podsjeća da prema podacima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ECHI) za 2016. godinu od Crne Gore samo Rumunija ima gori zdravstveni sistem u Evropi, a do pomaka ne može doći bez aktivnog učešća Ljekarske komore.

IVP poziva novo rukovodstvo Ljekarske komore da dosljedno sprovodi politiku kažnjavanja ljekara za nesavjesno liječenje, ljekarske greške i uzimanje mita.

Institut za vladavinu prava se nada da će novo rukovodstvo Ljekarske komore raditi u interesu ljekarske struke, te promovisati časne ljekare i konkretnim postupcima se distancirati od onih koji krše osnovne postulate svoje profesije.


Stručni tim Instituta za vladavinu prava

No comments:

Post a Comment