Thursday, February 2, 2017

Apel: Spriječite nezakoniti izbor predsjednika Ustavnog suda

Institut za vladavinu prava (IVP) uputio je apel Hamdiji Šarkinoviću, najstarijem sudiji koji predsjedava sudu do izbora predsjednika Ustavnog suda, i ostalim sudijama, da odgode za petak, 3. februar zakazanu izbornu sjednicu, jer će predsjednik biti izabran na nezakonit način.

IVP je u pismu ukazao predsjedavajućem sudiji Šarkinoviću, da, ukoliko se sjutra održi sjednica Ustavnog suda i predsjednik bude izabran na nezakonit način, time će biti dovedene u pitanje sve buduće odluke suda nakon tako sprovedenog izbora.

Podsjetimo, IVP je ranije podnio zahtjev za izdavanje naredbe za obustavu izbora predsjednika Ustavnog suda, koji je u toku, jer se sprovodi po nezakonitoj proceduri.

IVP je istovremeno podnio i inicijativu za ocjenu ustavnosti Poslovnika, jer Zakon o Ustavnom sudu propisuje da se izbor predsjednika sprovodi u maksimum dva kruga glasanja, a sudije su Poslovnikom uvele još dodatna tri kruga glasanja. Na ovaj način Ustavni sud je Poslovnikom “dopisao” Zakon o Ustavnom sudu, čime je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka.

IVP podsjeća da je ovo treća neustavnost, odnosno nezakonitost koju su sudije napravile donošenjem Poslovnika Ustavnog suda, zbog čega je IVP pokrenuo tri postupka pred Ustavnim sudom.
                                                                                      
IVP je još 5. januara 2017. apelovao da se procedura izbora predsjednika sprovede prije isteka mandata dosadašnje predsjednice Desanke Lopičić, što nije učinjeno, a kako se nakon toga postavilo pitanje zakonitosti izborne procedure, IVP je uvjeren da je sada važnije pristupiti rješavanju tog pitanja.

Institut za vladavinu prava poziva predsjedavajućeg Šarkinovića i ostale sudije da odgode sjednicu, prvo ocijene ustavnost i zakonitost Poslovnika po kome se održava izbor, pa tek onda da izaberu novog predsjednika.


Stručni tim Instituta za vladavinu prava

No comments:

Post a Comment