Wednesday, May 18, 2016

Pravosuđe da bude strože prema nasilnicima

Institut za vladavinu prava (IVP) osuđuje nedavni napad na pripadnika romske populacije i smatra da je ključna uloga pravosuđa koje ne smije na ničim izazvano nasilje odgovoriti uslovnim kaznama za nasilnike.

IVP smatra da se odnos države prema nasilju ogleda kroz presudu koju sud izriče, a odnos društva kroz sistemsko obrazovanje građana, počev od djece u predškolskom uzrastu.

Prema statistici, najčešći vinovnici ovakvih djela su od ranije poznati policiji i sudu, što nam govori da se uslovna kazna ne može izricati onima koji su povratnici, te stvarna zaštita žrtava ne smije biti demagoške prirode i prisutna samo u dokumentima.

Pravosudni sistem ima obavezu kada su slučajevi nasilja u pitanju da posveti posebnu pažnju psihološkom profilu ličnosti nasilnika prilikom odmjeravanja kazne. Uslovna kazna zatvora ili društveno korisni rad obeshrabruju svaku sledeću žrtvu da prijavi nasilje koje je pretrpjela, bez obzira da li se radi o pripadniku manjinske populacije ili ne.

IVP je uvjeren da će policija i državno tužilaštvo otkriti počinioce napada na pripadnika romske populacije te će pratiti dalje postupanje pravosudnih organa. 

No comments:

Post a Comment