Sunday, May 22, 2016

Fond povrijedio pravo na vjestacku oplodnju


Institut za vladavinu prava (IVP) pozdravlja odluku Ustavnog suda Crne Gore[1] kojom je utvrdio da je Fond za zdravstveno osiguranje ograničio ljudska prava prilikom regulisanja prava na vještačku oplodnju i takav propis oglasio neustavnim.

IVP ukazuje da je Ustavni sud u potpunosti proglasio neustavnom i nezakonitom “Odluku o ostvarivanju zdravstvene zaštite u postupku vještačke oplodnje uključujući in vitro koju je donio Upravni odbor Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje i stavio je van pravne snage.

IVP ukazuje da je odlukom suda utvrđeno da je Fond za zdravstveno osiguranje prekoračio svoja ovlašćenja i povrijedio ustavne principe: o vladavini prava, o ograničenju ljudskih prava, pravu na zdravstvenu zaštitu i jedinstvu pravnog poretka.

Institut za vladavinu prava napominje da po ocjeni Ustavnog suda, Upravni odbor Fonda je ograničio pravo na dva pokušaja liječenja steriliteta uz pomoć asistirane reproduktivne tehnologije (ART) iako je Zakonom o zdravstvenom osiguranju utvrđeno pravo za tri pokušaja.
Pri tome, po ocjeni Ustavnog suda, ne postoji nijedan dopušteni ustavnopravni ili zakonski – legitimni cilj, koji bi opravdao osporeno ograničenje obima prava na zdravstvenu zaštitu propisanog osporenom Odlukom.

IVP podsjeća da je Fond uredio pravne odnose za koje nije ovlašćen i to na način suprotan Zakonu. Fond je propisao da Odluku o sposobnosti žene za liječenje primjenom postupaka ART-a i rađanja djece donosi Komisija Fonda, iako je Zakonom utvrđeno da tu odluku treba da donosi medicinski odbor zdravstvene ustanove.

IVP podsjeća da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano da je Vlada ovlašćena da utvrdi obim prava zdravstvene zaštite, pa i obim prava u postupku liječenja steriliteta uz pomoć asistirane reproduktivne tehnologije (ART), a da je suprotno tome Upravni odbor Fonda ovu nadležnost prisvojio za sebe.

Fond za zdravstveno osiguranje, na zahtjev Ustavnog suda, nije dostavio odgovor na navode sadržane u rješenju o pokretanju postupka.

IVP podsjeća da je Fond bio u obavezi da osporenu Odluku o ostvarivanju zdravstvene zaštite u postupku vještačke oplodnje uskladi sa novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju iz januara 2016. što nije učinio.

Institut za vladavinu prava (IVP) poziva Upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje da postupi u skladu sa odlukom Ustavnog suda, odnosno da pravo na vještačku oplodnju reguliše u skladu sa Ustavom i Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Danilo Ajković
Izvršni direktor



[1] Odluka je donijeta na sjednici održanoj 13. maja 2016. godine 

No comments:

Post a Comment