Monday, July 25, 2016

Dio sudija glasao protiv usvajanja neustavnog Poslovnika Ustavnog suda

Institut za vladavinu prava (IVP) ukazuje da je protiv usvajanja Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore glasalo troje od ukupno sedam sudija tog suda, a kojim su usvojena dva neustavna rješenja, zbog čega je Institut podnio inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

Podsjećamo, IVP je podnio inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti nakon što je Ustavni sud Crne Gore donio Poslovnik u decembru 2015. koji nije u skladu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu.

Sudije Miodrag Iličković, Milorad Gogić i Mevlida Muratović glasali su protiv usvajanja Poslovnika, a za određena rješenja su smatrali da „nisu u duhu Ustava“.

Za usvajanje Poslovnika glasali su predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić i sudije Dragoljub Drašković, Hamdija Šarkinović i Budimir Šćepanović.

IVP je ukazao na dva neustavna, odnosno nezakonita rješenja u Poslovniku.
Prvim rješenjem „dopisan“ je četvrti osnov za izuzeće sudija, iako Zakon o Ustavnom sudu propisuje samo tri osnova za izuzeće sudija. Drugim neustavnim rješenjem „dopisano“ je da vijeće za ustavne žalbe ni ne mora da odlučuje o predlogu sudije izvjestioca, već može odmah da uputi predmet na sjednicu  svih sudija, ukoliko je predmet od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda građana, iako Ustav propisuje da vijeće mora da odluči jednoglasno, u punom sastavu.

Ustavni sud je usvojio Poslovnik sa osam mjeseci i osam dana zakašnjenja, sa rješenjima kojima je “dopisao” Ustav i Zakon o Ustavnom sudu, čime je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka.

 IVP smatra da do usvajanja neustavnih rješenja možda ne bi došlo da je Ustavni sud objavio nacrt Poslovnika i pružio priliku zainteresovanoj javnosti da uputi komentare i sugestije, što nije učinio.

IVP smatra ohrabrujućim što je dio sudija Ustavnog suda glasao protiv usvajanja Poslovnika i ukazao na rješenja koja treba drugačije normirati. Ustavni sud je doveo sebe u situaciju da će sada morati da odlučuje o ustavnosti i zakonitosti sopstvenog Poslovnika i da uklanja iz pravnog sistema sopstvena rješenja.


Institut za vladavinu prava se nada da će Ustavni sud zakazati sjednicu na kojoj će proglasiti neustavnim i nezakonitim odredbe Poslovnika na koje smo ukazali da su protivne Ustavu i zakonu i staviti ih van pravne snage. 

Stručni tim Instituta za vladavinu prava

No comments:

Post a Comment