Sunday, July 31, 2016

Analiza: Vaspitači opterećeni, smanjiti broj djece po vaspitnim grupama


Analiza Instituta za vladavinu prava (IVP) o stanju u vrtićima za prethodnih šesnaest godina pokazuje da raste prosječan broj djece po vaspitnoj grupi u državnim i privatnim vrtićima, zbog čega je neophodna izgradnja novih vrtića[1].

-          Broj djece po vaspitnoj grupi u državnim i privatnim vrtićima

Prosječan broj djece po vaspitnoj grupi u državnim vrtićima u prethodnih šest godina je trideset, dok je prosječan broj djece po vaspitnoj grupi u istom periodu u privatnim vrtićima deset.

Najmanji broj djece po vaspitnoj grupi je bio školske 2010/2011 i to u državnim 28, a u privatnim 6, a od tada je u porastu, dok je najveći bio prethodne školske 2015/2016 i to prosječno 32 djece u državnim, a 15 djece po vaspitnoj grupi u privatnim vrtićima.
U protekle tri školske godine najveći prosječan broj djece po vaspitnoj grupi je u podgoričkim državnim vrtićima i to čak 41, dok je 2011/2012 najveći broj bio u danilovgradskom državnom vrtiću i to čak 48.

-          Broj djece po polu u vrtićima

Za prethodnih šesnaest godina uvijek je bilo više upisanih dječaka nego djevojčica, u prosjeku oko sedam stotina više dječaka nego djevojčica po školskoj godini.
U prethodne dvije školske godine došlo je do primjetno većeg odstupanja u broju upisanih dječaka nego djevojčica u crnogorskim vrtićima.

Školske 2000/2001 bilo je 570 više upisanih dječaka nego djevojčica, dok je prethodne 2015/2016  bilo čak 1270 više upisanih dječaka nego djevojčica, što je i najveća razlika za prethodnih šesnaest godina. Najmanja razlika je bila školske 2005/2006 sa 298 više upisanih dječaka nego djevojčica.

-          Broj vaspitnih jedinica i djece u proteklih 16 godina

U proteklih šesnaest godina zabilježen je rast broja upisane djece u predškolskim vaspitnim jedinicama od 43,2%. Tako je školske 2000/2001 bilo 69 vaspitnih jedinica sa ukupno 11 846 djece, a prethodne 2015/2016 bilo je 122 vaspitne jedinice sa ukupno 16 972 djece. Najviše upisane djece u vrtićima je bilo školske 2014/2015 i to 17 091.

-          Opterećenost vaspitača

U Plavu i Gusinju je prethodne školske godine bila izuzetna opterećenost vaspitača u državnim vrtićima, pa su tako na jednog vaspitača u prosjeku išla 42 djeteta. U istom periodu u privatnim vrtićima u Kotoru u prosjeku su na jednog vaspitača išla 44 djeteta, što je i najveća zabilježena opterećenost.  I godinu ranije, školske 2014/15 su Plav i Gusinje, zajedno sa Podgoricom, ponijeli neslavnu titulu najveće opterećenosti vaspitača sa prosječno 21 djetetom po vaspitaču u državnim vrtićima. U istom periodu najveća opterećenost vaspitača u privatnim vrtićima je bila u Budvi sa prosječno 16 djece na jednog vaspitača.  Dvije godine ranije, 2013/14 i 2012/13 najveću opterećenost po vaspitaču su imali tivatski i podgorički državni vrtići, sa prosječno 22, odnosno 21 djetetom po vaspitaču.

-          Nalaz Ombudsmana

IVP podsjeća da je i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, nakon pritužbi roditelja, u novembru 2015. utvrdio na licu mjesta nezadovoljavajuće uslove u JPU “Đina Vrbica” u Podgorici. Kontrolom je utvrđeno da ustanova nema adekvatne prostorne kapacitete, da nisu ispoštovani sanitarni standardi, da je opremljenost učionica na niskom nivou, da je nedovoljan broj vaspitača u odnosu na broj djece, da je upisan broj djece preko zakonski propisanog okvira, da veličina prostorija ne odgovara broju djece koja boravi u njima (75 djece na oko 35 metara kvadratnih u mlađoj vaspitnoj grupi). Nakon što je dao preporuke i ostavio rok od tri mjeseca za njihovo ispunjenje, Zaštitnik je u ponovnim posjetama konstatovao da je u JPU “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović” stanje nepromijenjeno.

IVP cijeni napore koje Ministarstvo prosvjete ulaže radi najavljene gradnje novih objekata u Pljevljima, Baru, Ulcinju i Podgorici. Takođe ohrabruje najavljena gradnja tri vrtića u Podgorici u naseljima Stari Aerodrom, Blok VI i Tuzi.

Institut za vladavinu prava (IVP) smatra da se moraju uložiti dodatni napori kako bi u novoj školskoj godini bilo omogućeno pravo svoj djeci ne samo na boravak u predškolskim ustanovama, već i uslovi za vaspitno obrazovni rad sa njima, što iziskuje zadovoljavajuće kapacitete i adekvatan broj vaspitača.

Stručni tim Instituta za vladavinu prava


[1] Podaci dobijeni od Zavoda za statistiku Crne Gore, Odsjek statistike, demografije, obrazovanja, kulture i pravosuđa   

No comments:

Post a Comment