Saturday, February 1, 2020

IVP podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu zbog izbora sutkinje Lopičić na nepostojeću funkciju


Institut za vladavinu prava (IVP) podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv grupe NN sudija Ustavnog suda koje su izabrale sutkinju Desanku Lopičić na nepostojeću funkciju predsjedavajućeg sudije sa ovlašćenjima predsjednika Ustavnog suda.

Ustav Crne Gore, Zakon o Ustavnom sudu i Poslovnik Ustavnog suda ne poznaju funkciju “predsjedavajućeg sudije” te postoji sumnja da je grupa sudija, prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Pozivamo glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da pribavi zapisnik sa sjednice i sasluša sve sudije, kako bi utvrdio odlučujuće činjenice.

Kako se sudije Ustavnog suda biraju iz reda istaknutih pravnika, a osnovna dužnost sudija Ustavnog suda je zaštita ustavnosti i zakonitosti, jasno je da je grupa sudija prilikom izbora sutkinje Lopičić znala da ne postoji funkcija “predsjedavajućeg sudije” u pravnom sistemu Crne Gore, što znači da su postupale umišljajno prilikom izbora sutkinje Lopičić na tu nepostojeću funkciju, a kojom su joj omogućili da vrši ovlašćenja predsjednika suda.

Ukoliko Specijalno državno tužilaštvo bez odlaganja ne preduzme radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa ovim slučajem, svako može prekoračenjem granica službenih ovlašćenja da vrši funkciju koja ne postoji, te time onemogući zakonit rad državnog organa.

Način na koji je Ustavni sud obrazložio izbor sutkinje Lopičić na nepostojeću funkciju sa ovlašćenjima predsjednika suda predstavlja zastiđe za tu instituciju.

Naime, Ustavni sud se u svojoj odluci poziva na norme koje se uopšte ne odnose na postupak izbora predsjednika suda, sve kako bi prikrili bezakonje koje su sproveli.

Grupa sudija Ustavnog suda ide dotle da navodi da funkcija zamjenika ‘nije zaživjela u dosadašnjem radu Ustavnog suda’, kao da se radi o kakvom eksperimentu, a ne njihovom profesionalnom neuspjehu da među sobom izaberu zamjenika predsjednika. Dalje se nastavlja sa time da nijednog sudiju godine ne kvalifikuju da rukovodi Ustavnom sudom, ako ga druge sudije nisu izabrale, čime manipulativno, a neuspješno, tumače vrlo jednostavnu zakonsku normu.

Svakome ko bi uporedio tekst zakona i obrazloženje izbora sutkinje Lopičić a koje potpisuje najstariji sudija Hamdija Šarkinović, koji je predsjedavao izbornom sjednicom, bilo bi jasno da u Ustavnom sudu više ne stanuje pravo.
                                                         
Obrazloženje o izboru sutkinje Lopičić za predsjedavajućeg sudiju sa ovlašćenjima predsjednika suda ostaće kao trajna sramota za tu instituciju, koja bi morala biti bastion prava i zaštitnik Ustava Crne Gore.

Zaključujemo da je zbog ovakvog postupanja većine u Ustavnom sudu, od suda koji bi morao da štiti ustavnost i zakonitost ostala samo sjenka.

Medijski tim IVP-a

No comments:

Post a Comment